Friday 27 May 2011

Plinije brine o svom oslobodjeniku Zosimu

Gaj Plinije pozdravlja dragog Valerija Paulina

1. Vidim kako lepo postupas sa tvojim ljudima i zato cu ti utoliko jrdnostavnije ispricati sa kakvom popustljivoscu ja postupam sa svojima. 2. Uvek imam na umu one Homerove stihove : 

Bio je blag kao otac

i ovu nasu rec pater familias [otac porodice]. ali, cak i da sam po prirodi ostar i neosetljiv covek, ipak bi me dirnula bolest moga oslobodjenika Zosima kome moram ukazivati utoliko vise saosecanja, ukoliko mu je ono sada potrebnije. 3. To je posten covek, usluzan, obrazovan; istice se svojim talentom kao komik, u cemu ima i veliki uspeh. Jer on govori jasno, mudro, vesto, cak i lepo; takodje se vesto sluzi kitarom, vise no sto je to jednom komiku potrebno. On tako lepo cita govore, istoriju i pesme da bi covek mogao misliti da je samo to ucio. 4. Ovo sam ti namerni izneo da bi znao kolike mi i kakve prijatne poslove ovaj covek obavlja. Pored toga, vec dugo prema njemu gajim najlepsa osecanja, a tu je ljubav povecala njegova opasna bolest. 5. jer tako je podeseno u nasoj prirodi da nikasd ne volimo iskrenije i toploje nego kad se plasimo da cemo izgubiti to sto imamo. A za toga coveka se nisam plasio samo jedanput. 6. Pre nekoliko godina je bacio krv, dok je odusevljeno i naporno deklamovao; zbog toga sam ga poslao u Egipat, gde je dugo boravio i pre kratkog vremena se vratio; i posto je neprestano vise dana suvise naprezao svoj glas, podsetio ga je blagi kasalj na raniju bolest i ponovo je bacio krv.

7. Zbog toga sam odlucio da ga posaljem na tvoje imanje, koje imas u Forojulijani. Vise puta sam vec slusao da pricas kako je tamo vazduh zdrav i da je mlako najpogodniji lek za takvu vrstu oboljenja. 8. Molim te, dakle, da napises tvojim ljudima da mu pripreme stan u tvojoj kuci, da pokriju njegove troskove, ako to bude potrebno. Ali nece mu trebati mnogo! 9. On je toliko skroman i toliko uzdrzljiv da odbija ne samo ono sto mu nije neophodno za zivot, vec i ono sto je bitno za njegovo zdravlje. Ja cu mu na polasku dati dovoljno novaca za put do tvoga imanja. Da si mi zdravo !

U belesci se kaze :

Ovo Plinijevo pismo ima posebnu vrednost, jer nam otkriva njegovu brigu za oslobodjenika Zosima, koga smatra idealnim primerom svestrano obdarenog coveka - recitog, muzikalnog, postenog, savesnog. Retki su Rimljani koji su od Plinija dobili toliko priznanja koliko ih je stekao nekadasnji njegov rob, Grk Zosim.

[ilustracija : nadgrobni spomenik oslobodjenika iz Museo Terme ]

Dve knjige koje deluju interesantno a na temu oslobodjenika :




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...